ПОКАНА: Солидарен пикник и добротворческа АКЦИЯ "За Храната, Земята и Душата - да оживим древната традиция на българите" в еко-ферма "Елата", с. Плана на 30 км. от София

Привет на всички солидарни Хора, ето че дойде време за дългоочаквания Солидарен пикник - време да излезем на природа, да ПОМОГНЕМ, да научим един куп нови неща, да хапнем вкусно, да се заредим със слънце и позитивна енергия, да бъдем заедно...

Наши домакини ще бъдат Росен и Весето от "Сдружение за запазване на българския бит и култура, местни автохтонни породи и биоразнообразие". Прекрасно сърдечно младо семейство, което през 2008 г. се заселва в махала Елата с няколко от редките каракачански овчарки и с упоритата мечта "Да запазваме древните  породи, защото те ни свързват с нашето минало, могат да ни бъдат опора днес и са надежда за нашето бъдеще. Превъзхождат по много критерии голяма част от носъздадените породи животни. Запазването им е от огромно значение както за нас хората, така и за биоразнообразието в най-широк план."

Еко-ферма "Елата", с. Плана, е уникално красиво място, разположено в Сърцевината на пет планини. Дори сега - през ноември, когато листата на дърветата са вече опадали - гледката наоколо буквално спира дъха ти.

Днес фермата им прелива от живот - те отглеждат редки български видове Каракачански кучета, коне, овце и родопски крави, за да съхранят и запазят тези редки и ценни видове за бъдещите поколения. Повече за еко-фермата, за смелите им мечти и невероятните постижения на тези всеотдайни хора, може да прочетете на техния сайт - www.ecbalcanika.com.

ДОБРОТВОРЧЕСКАТА ни АКЦИЯ за преместване и съхраняване на зимната храна на животните е СПЕШНА и Скъпо-ЦЕННА!

ДА ПОМОГНЕМ с добро-творческа акция на Росен и Весето ще бъде наистина безценно за тези смели приятели - те канят всички добро-творци, които искат да дойдат и да помогнат за една много важна задача:

  • Да съдействаме за преместването и покриването на около 30 тона бали със слама - това е храната за цялата зима на конете, кравичките, теленцата и овцете. Балите трябва да се натоварят на ремаркето на трактора и след това да се разтоварят на околко 50 метра по-надолу. За ентусиастите ще има и още задачки-закачки из фермата - като например да разчистим двора, да несечем дърва за зимата, и още и още... ако ни остане време и желание :)

и Eко-АКЦИЯ за пред-зимно почистване на планината

Красивата Плана планина със сигурност ще ни бъде благодарна, ако направим и една еко-разходка във всички посоки за почистване на околните пътечки и горички от летящите хиляди пластмасови торбички.

 

 

и ПИКНИК, ама Солидарен и с традиционна, домашно приготвена вкусна храна

За да бъде Солидарния пикник наистина пикник - нека всеки от нас да носи малко домашно приготвена храна. Нещо любимо, нещо сладко, нещо солено ... нещо, което вие сте направили със собствените си ръце и с много любов. Ще разположим всички домашни изненади на една обща трапеза и в така полученото многообразие ще има за всички по нещо различно, нещо вкусно, нещо домашно :)

Би било прекрасно, ако можете да направите нещо по стара българска рецепта, която да споделите с останалите. ИЗНЕНАДАЙТЕ НИ! Домакините също ще го направят :)

и Арт-работилнички за децата

За децата, ако желаете можем да направим солидарни арт-работилнички: щe рисуваме, ще играем, ще направим табели с интересни шарени послания, които ще сложим в района на фермата, ще се разходим в околността, ще видим от къде идва вкусното мляко, ще общуваме с зайчето, кравичките и теленцата...

Ако някои има желание да ръководи такава вълшебна арт-детска-работилничка, моля нека да ни пише.

 

ЗАПОВЯДАЙТЕ и вие! Доведете приятели! Вземете и децата :)

КОГА: 07 ноември 2010 - неделя, от 9:00 часа сутринта до.... късна доба :)

КЪДЕ: Плана планина, местността "Елата" - само на 40 минути с кола от София.

НОСЕТЕ СИ: доброто настроение, усмивките, мускулите, дрехи за работа; работни ръкавици, ако имате, шишета с вода, храна - домашно сготвена + поне една от рецептите на баба, която искате да споделите :)

Моля, потвърдете ако ще дойдете, за да можем солидарно да се разпределим по колите :)

Срещата е:

Точно в 9:00 часа на площада на село Бистрица.

Най-лесният начин за достигане до с. Бистрица с автобусите № 98 от ж.к Гоце Делчев или № 69 и № 70 от кв. Дървеница. От тук може да си проверите актуалните часове и спирки -  http://www.sumc.bg/bg/transport/schedules

В 7:10 тръгва автобус №70 от Дървеница и ранобудните помощници са много добре дошли - Росен ще ги очаква.

Ако пътувате с кола и искате направо във фермата да дойдете - маршрутът е следния - стигате до Ярема - на разклона за Плана свивате в ляво и след 4 км.и 700 метра ще видите табела, която ще ви упъти за фермата, трябва да завиете силно в ляво и да тръгнете нагоре по път, който е изкопан в скалите.

Ако имате нужда от навигация - обадете се - ще помагаме: 0896 86 06 40 - Елена Анастасова или 0889 429 165 - Мария Димитрова

Молим всички, които ще се включат, да ни потвърдят участието си най-късно до петък вечер - 5 ноември 2010, като ни пишат на е-мейл: [email protected]

За всякакви въпроси можете да звъните на телефон: 0896 86 06 40 - Елена Анастасова

Тази Солидарна акция е част от поредицата "Солидарни действия от хората за хората" , тя има за цел да подкрепи усилията и развитието на малките еко и био-производители и фермери в рамкита на проекта за солидарно земеделие - www.solidarnо.com.

Координатор: Фондация ЗАЕДНО - общуване за подкрепа и развитие, www.zaedno.net

Go to top