Проект "Близо до природата, близо до себе си - солидарна подкрепа за хармонично развитие на децата със специални потребности и техните семейства" - 2012

Ние от ЗАЕДНО вярваме, че силата и красотата на природата, както и позитивната енергия и ентусиазъм на общността от приятели, аниматори и доброволци, имат силата да помогнат на дечицата в риск и техните семейства да намерят приятели и среда, в която да възстановят изгубената хармония на своето здраве и радостта от общуването сред природата.

ОСНОВНАТА ЦЕЛ и вдъхновение на този проект е по един достъпен, интересeн и приятен за всички начин да помогнем за възстановяването на физическото, ментално и емоционално здраве на децата и техните семейства, като вдъхновим тяхната естествена социална интеграция чрез серия от солидарни празници, в които съчетаваме сесии по терапевтична езда и арт-еко-ателиета с приятели на територията на еко-ферма „Елата“, Плана планина, София.

За да постигнем тази цел, има няколко стъпки, които заедно трябва да изминем:

  • да изградим от естествени материали зона със интерактивни съоръжения за игра, терапия и обучение на деца и младежи, включителни и такива със специфични потребности
  • да проведем серия от солидарни уикенди съчетаващи в себе си сесии по  зелено образование за сетивата, еко-терапия, арт занимания и  и позитивно общуване

Този проект започнахме със съвместните усилия на наши приятели и партньори, с частичната финансова покрепа за изграждане на най-необходимите съоръжения (тоалетни, оградки, място за посрещане и работа с деца) от Vision Du Monde, Франция, а за продължаващите дейности с деца и младежи в риск изцяло разчитаме на доброволци и частни дарителите.

За да съберем останалата част от средствата, необходими за изграждане на еко-зоната за деца и за провеждане на солидарни събития с тях, през целия сезон пролет-лято 2012 ще провеждаме различни доброволчески и солидарни събития с благотворителна цял.

Ако тази идея е спечелила сърцето ви - пишете ни от ТУК

СОЛИДАРНАТА  ОБЩНОСТ - за обикновените хора, които правят позитивна промяна в собствения си живот

При подходът на „солидарните общности“ положителната личностна и социална промяна се случва прогресивно отвътре-навън, не се разчита на „спасение отвън“. Основният движещ фактор са самите членове на една общност, ползват се ресурси налични вътре в общността, целенасочено се работи върху формиране и развитие на споделени утвърждаващи ценности за развитие и набор от конкретно-приложими социални инструменти – т.е. съвместни дейности, които са лесни и атрактивни за реализация, достъпни и отворени за участие за всички членове на общността. Това са обикновени действия, но базирани на разбирането, че „заедно можем повече“ и “всеки е уникален и ценен” с фокус върху положителните качества, а не слабостите, споделените опит и знания, и най-вече - взаимната подкрепа и уникален принос на всички членове на дадена общност.

ТЕРАПИЯ ЧРЕЗ ОБЩУВАНЕ С ЖИВОТНИТЕ И ПРИРОДАТА

Терапевтична езда (т.нар. хипотерапия) са известни още от древността. Конят се използва като терапевтично средство при много заболявания: ДЦП, прогресивна мускулна дистрофия, гръбначни изкривявания, синдром на Даун, зрителни и слухови нарушения, аутизъм, деца с умствено изоставяне, агресивни и депресивни състояния. Терапията с кончета дава отлични резултати при хиперактивност, умствена изостаналост, смущения в социалната адаптация, различни неврози и задържане на психическото развитие. Ценността на терапевтичната езда е в усвояване на уменията за владеене на собственото тяло, чрез общуване с връстници, с животни, с инструктори и коневъди в ежедневния живот и всичко това да се случва близо до природата. Чрез прилагане на тази терапия сред природата, а не в затворен манеж от обекти на обучение/лечение децата стават субекти,  които даряват грижи и внимание за своите нови приятели.

С този проект, ние хората от една малка “солидарна общност” на голямата София, решихме и избрахме да споделим с най-уязвимите си приятели, красотата и възможностите за възстановяване на изгубения баланс на тяхното здраве чрез чудната терапия на Природата и приятелите, защото вярваме, че красивата Природа, спокойните кончета от древната каракачанска порода и творческото вдъхновение от солидарните сесии ще бъдат един прекрасен ТРАНСФОРМАТОР за децата с увредено ментално и психическо здраве и техните семейства.


СОЛИДАРНИ (АРТ и ЕКО РАБОТИЛНИЧКИ)

позитивната и творческа атмосфера на “арт-и-еко-работилничките”, с тяхното ненасилствено и творческо общуване е източник на така незаменимата хармонична, подкрепяща и възпитаваща среда, в която лесно ще се хармонизират здравето и жизнената енергия на децата ни, и по този начин невидимо, но сигурно ще се оформи едно изпълнено със живот и енергия настояще и бъдеще за цялотони общество.

КРАТКА ИСТОРИЯ ВЪВ ФОТО-КАДРИ ОТ ДЕЙНОСТИТЕ ПО ПРОЕКТА 

През месеците юни и юли 2012 проведохме серия от ДОБРОВОЛЧЕСКИ акции и посещения на еко-фермата. Довършихме работата по изграждане на външна тоалетна и зона за интерактивно учене и игра за най-малките деца.

СОЛИДАРНА АКЦИЯ: "Празник на киселото мляко" - 20 май 2012 - в подкрепа на малка българска ферма и децата със специални потребности

Скъпи приятели от сърце благодарим за прекрасния, слънчев, красив и изпълнен с музиката на кавал и детски смях празник, които всички ние заедно имахме. Със събраните от празника средства успяхме да довършим конструкцията на детската еко-зона и ще проведем серия от солидарни уикенди с деца с увредено здраве и техните семейства.

СОЛИДАРНА АКЦИЯ: "Рожден ден и празник за децата, техните родители" в еко-ферма "Елата" - юни 2012

ДОБРОТВОРЧЕСКА АКЦИЯ: Ден с Децата, сред приятели и на Природа - подарък на 45 деца с увреден слух и от дома за деца лишени от родителски грижи от Доганово - юли 2012

На 13 юни 2012, екипът на ЗАЕДНО съвместно с еко-ферма "Елата" посрещна и подари прекрасен слънчев и усмихнат ден на група от 30 деца и младежи слухови увреждания  ог ССУ "проф. д-р Дечо Денев", 8 деца лишени от родителски грижи и техните приятели доброволци и възпитатели.

Голямата шарена групичка пристигна малко след изгрев слънце, посрещнахме ги с усмивка и купа вкусни курабийки с топло прясно мляко. Заедно минахме по Пътя на млякото през дъхавите билкови ливади и се насладихме на гледката на четирите планини и стадото с животните. Направихме си разходка до Чуден връх, от където се насладихме на чудната панорама към пет планини и едно езеро. Посетихме стадото с диви каракачански кончета и научихме много за техния живот и историческа съдба като едни от най-големите помощници и приятели на българите. После споделихме заедно вкусния обяд сготвен от Веси - докато се усетим всичката копривена чорба, ориз със зеленчуци и леден айрян бяха изядени с удоволствие. След кратка почивка на сянка и арт-работилничка за всички сетива, дойдоха двете кончета - кобилката Мара и жребецът Фортуна. С тях направихме кратка разходка и за повечето от децата това беше уникално за тях преживяване - докосването до коня и до природата на ездача. Вкусната вита баница, която Веси ни замеси за следобедна закуска, изчезна буквално за секунди... може би, заради това не може да я видите по снимките.

Прекрасен ден, който препълни очите ни с красота, сетивата ни със богатство от усещания и нови преживявания, а сърцата ни преляха от усмивки... толкова много Приятели, толкова много красота.

СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ на всички, които помогнаха този ден да се случи.

Средствата за това събитие бяха дарени от участниците в благотворителния празник на Киселото мляко на 20  май 2012 и от нашите приятели и съмишленици от Франция - Vision Du Monde.

БЛАГОДАРИМ ВИ ПРИЯТЕЛИ! Няма по-красив акт от този, да подариш нов хоризонт и усмивка на едно дете.

СОЛИДАРНА АКЦИЯ: Еньовден - беше чуден празник на билките, слънцето, водата и приятелите, 24 юни 2012

ДОБРОВОЛЧЕСКА АКЦИЯ: с фантазия и настроение... създаваме зона за деца и гости

С много любов, фантазия и усмихнато настроение започнахме работа по създаването на интерактивната зона за деца и семейства... място за почивка, зона за игри и разбира се... арт-тоалетна. Предстои ни изграждането на интерактивната зона за игра - люлки, модули за развитие на сетивата и моториката, както и детската мини ферма. Ще се радваме на всякакви свежи идеи и подкрепа.Сърдечно БЛАГОДАРИМ на Яна и Вяра - нашите вълшебни художнички, които направиха вълшебните табели, магическия вид на тоалетната и прекрасната баба Гинка, която посреща децата на входа на фермата.

СОЛИДАРНА АКЦИЯ: Още един прекрасен юлски ден, в който децата минаха по пътя на млякото и се научиха как се прави маслото

 

Go to top